Reduir, reutilitzar, reciclar. La Setmana Europea per la Prevenció dels Residus 2018

Enguany hem participat en la Setmana Europea per la Prevenció dels Residus, que ha tingut lloc entre el 17 i el 25 de desembre del 2018. És una iniciativa llançada per primer cop el 2009 per la Unió Europea que vol encoratjar als ciutadans, organitzacions i administracions a involucrar-se en la gestió sostenible dels residus. Es basa en la premissa de les tres “r”, és a dir promoure la reducció, la reutilització i el reciclatge dels residus, en aquest ordre. Durant aquests dies, l’organització ofereix un marc on realitzar activitats de divulgació i acció en aquests àmbits, en un programa conjunt a nivell europeu, i posa a la disposició recursos comunicatius.

WhatsApp Image 2018-11-17 at 13.24.44

Precisament, des de Remoure hi hem volgut participar perquè la SEPR ens ofereix un paraigües per emfatitzar les accions i criteris sobre gestió de residus que formen part de la nostra idea d’un sistema agroalimentari sostenible. Per això, vam dissenyar l’activitat “Verdures lletges també fan paella”, que vam dur a terme el passat dissabte 17 de novembre durant el dinar popular del Mercat de Pagès de Fort Pienc. Per cuinar el dinar, vàrem fer servir les minves dels productors del mercat.

Les minves són productes, en aquest cas verdures, que els productors han de llençar perquè la indústria agroalimentària les considera lletges. Perquè no són prou lluent o no tenen un color uniforme o no són prou rectes o rodones . . . El que són però és boníssimes i una expressió directa de la terra. Utilitzant-les per fer un caldo deliciós (volíem fer paella però el mal temps ho va fer difícil), vam reduir el malbaratament alimentari, ja que vam donar valor d’aliment a productes que el sistema agroalimentari convencional hagués considerat residus. Amb accions com aquestes, volem posar de relleu que el malbaratament alimentari és quelcom que succeeix des de la producció, va des del camp al plat, i per tant, tots els agents de la cadena alimentària podem fer quelcom per reduir-lo.

Paella SEPR18

La Setmana Europea de la Prevenció dels Residus també convida a compartir que fem per reduir-los i fer-ne una millor gestió i en general, animar al nostre entorn a fer un consum conscient. Per això, aquesta setmana hem convertit les nostres xarxes socials en un espai on reflexionar i compartir consells sobre aquests temes. Com que el tema central d’enguany són els residus perillosos, hem posat èmfasi en el plàstic. La (mala) gestió dels residus plàstics, la majoria dels quals ni tan sols es reciclen, ha provocat una crisi a escala global. El problema ja no és només ambiental, sinó que té conseqüències directes en la nostra vida diària amb la presència cada vegada més alarmant de microplàstics. Segurament, la solució real i indispensable passa per la implicació i el canvi dràstic en la manera de fer de les grans multinacionals, principals generadores de plàstic, i organitzacions polítiques. però bé, la vida quotidiana, el que fem cadascun de nosaltres a cada nostra, pot ser l’espai on comenci la resistència i el canvi. Accions com comprar a granel, reduir els plàstics d’un sol, fer servir estris i productes de neteja de materials naturals i ecològics són gestos que remouen la realitat i contribueixen a reduir el nostre impacte ambiental.

Aquesta setmana s’acaba, però en la situació del món actual, queda clar que calen mesures i gestos dràstics a través dels quals ens responsabilitzem dels residus que generem. Això passa per consumir menys, reutilitzar més i prendre consciència que allò que llencem a la paperera també va amb nosaltres.

 

Projectes

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *