Grups de consum agroecològic i comerç de barri

De vegades el comerç de barri veu amb recel iniciatives com els Mercats de Pagès o els grups de consum agroecològic: una competència més a la qual fer front per a un sector ja prou vulnerable. Però, i si ho mirem des d’un altre perspectiva? Com les biblioteques i les llibreries. Igual que facilitar l’accés als llibres crea més lectors que acabaran passant per les llibreries, posar a l’abast productes de qualitat i de proximitat, fomenta un consum més crític i responsable.

Us compartim un article que ens van demanar per a la revista de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou amb motiu de la jubilació de la darrera pagesa del mercat del barri.

cistelles

“Fa uns dies va córrer per les xarxes socials la foto d’una malla de taronges de Sud-àfrica comercialitzada per uns coneguts grans magatzems de casa nostra. Mentrestant, al País Valencià les taronges es queden sense collir perquè no troben sortida en no poder competir en preu. Això és una mostra més del mercat global en què ens movem.

El cert és que vivim deslligades de la producció d’allò que mengem, desconeixem la composició real (no la que es destaca a les etiquetes) i l’origen de molts dels productes que consumim. És fàcil deixar-se endur pel color, els embolcalls atractius i els missatges que ens asseguren que allò és el que necessitem. Fins i tot les fruites i verdures les trobem envasades, trossejades, precuites.., a punt per consumir. Ens hem acostumat a tenir de tot, tot l’any, i hem perdut la referència dels cicles naturals de sembra i conreu i, sobretot, de les implicacions que aquest model de consum té per al sector agrícola i per al nostre territori: preus condicionats per les grans corporacions, pèrdua de varietats i biodiversitat, etc.

Davant aquest escenari, els grups de consum agroecològic apostem per un model de consum que respecti la salut de les persones i la del medi ambient i faciliti el desenvolupament local del sector primari. Promovem una alimentació connectada amb el territori, basada en els productes bàsics de la nostra cultura alimentària (verdures, hortalisses, llegums…). De conreu ecològic, sí, perquè l’impacte de l’agroindústria sobre el sòl, les aigües, la biodiversitat i la salut de les persones és un fet incontestable. Però no només això, no ens serveix un producte cultivat sense pesticides o adobs químics de síntesi si prové d’un model a gran escala que no respecta els drets de la pagesia o ha viatjat milers de quilòmetres per arribar a casa nostra.

No fa tant, el comerç de barri era el nostre referent. Els mercats, com el del Poblenou, s’abastien principalment de productes de temporada procedents de l’agricultura local i teníem interlocutors a qui demanar sobre els productes, el seu moment òptim de consum, què ens anirà millor per això o allò altre… Un model de consum que està retrocedint a marxes forçades i que els grups de consum agroecològic volem recuperar.”

Article publicat a la revista El Poblenou n. 105. Març 2019.

Articles

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *